Divera Lab - LogoDivera Lab

Alergiile - un registru aparte

25/05/2022

Primăvara este uneori sinonimă cu strănut, tuse iritantă, secreții și ochi înlăcrimați, toate simptome caracteristice rinitei sau conjunctivitei, simptome care pot semnala o alergie sezonieră. Iritabilitatea și disconfortul, sunt resimțite în întreg organismul rezultând într-un final instalarea oboselii.

ALERGIILE ŞI ALERGENII

Alergile sunt reacții ale organismului rezultate din interacțiunea cu anumite substanțe, numite stimuli sau alergeni, care în mod normal nu declanșează simptome la persoanele sănătoase. La unele persoane, însă, mici cantități pot genera reacții neplăcute, chiar grave uneori (ex: polen, acarieni, praf de casă, părul animalelor, anumite ingrediente cosmetice, alimente, medicamente etc.).

În timpul primei expuneri la alergen, organismul înregistrează informații, indicând că este „periculos” și va deveni conștient de acest element. Reacția imună se instalează, dar fără manifestare aparentă. Aceasta este faza de conștientizare.

În cazul reexpunerii, sistemul imunitar reacționează excesiv, fie foarte rapid după noul contact cu alergenul, fie câteva luni sau câțiva ani mai târziu. Reacția imediată are ca rezultat sesizabil strănutul, lăcrimarea, secrețiile nazale, simptome ale rinitei alergice și ale conjunctivitei. Disconfortul respirator poate fi observat la nivel bronșic și poate merge până la declanșarea unui un episod de astm alergic. La nivel cutanat se poate observa urticaria.

Reacția de o importanță majoră, care necesită asistență medicală urgentă, este șocul anafilactic sau angioedemul. Anticorpii produși sunt IgE, sau imunoglobulina E, caracteristică reacției alergice, anticorpi care intervin imediat ce simt prezența alergenului și declanșează eliberarea unei substanțe numite histamină. Aceasta crește secrețiile normale ale organismului, deci rezultă strănutul, ochii lăcrimați etc., putând provoca și apariția de coșuri și/sau roşeaţă.

Alergile pot fi localizate la nivel respirator, digestiv, cutanat sau, în formele grave, la nivelul întregului organism.

Alergille respiratorii cele mai frecvente sunt declanșate de alergeni sezonieri (polenul unor plante), care ajung în organism prin inhalare (respirație). Unele persoane sunt alergice la polenul arborilor şi arbustilor, altele sunt alergice la polenul de graminee (cereale). Alergiile alimentare apar după consumarea unui anumit aliment sau datorită aditivilor alimentari din unele alimente.

Alergiile cutanate sunt fie alergii de contact (apar la contactul cu substanța sau planta alergizantă), pot însoți alergiile respiratorii, sau pot fi semnul unor alergii alimentare sau medicamentoase/chimice. Manifestările alergiilor sunt foarte diferite, atât din punct de vedere al simptomelor care apar, cât si în ce privește intensitatea şi gravitatea acestora.

Alergiile - un registru aparte - 6
Alergiile - un registru aparte - 6

FACTORII CARE DECLANȘEAZĂ / ÎNTREȚIN ALERGIILE

Când apar reacţii alergice, înseamnă că ceva se întâmplă cu reactivitatea organismului, apare o dereglare a imunității.
Alergiile sunt în continuă creştere la nivel mondial - sunt vehiculate ipoteze potrivit cărora, pe lângă factorul genetic, poluarea în continuă creştere sau contactul microbian prea scăzut din primii ani de viață ar putea juca un rol semnificativ.

O serie de alte cauze pot favoriza sensibilizarea organismului, cu aparitia unei forme de alergie:

 • oboseala intensă şi suprasolicitarea intelectuală, emoțională sau fizică - duc la epuizarea glandelor suprarenale şi scăderea imunităţii;
 • tipul de alimentație poate determina o tendinţă spre aciditate în organism, datorată consumului excesiv de alimente de origine animală, băuturi acidulate, zahăr rafinat;
 • cafeaua în exces - scade rezistența organismului;
 • tutunul - mucoasele respiratorii iritate de substanțele toxice din fumul de țigară sunt mai sensibile la alergeni;
 • substanțele de sinteză chimică, precum: aditivi alimentari, odorizante pentru interior, unele produse cosmetice, detergenti etc;
 • abuzul de antibiotice/ medicamente de sinteză în timp pot afecta digestia (prin afectarea mucoasei intestinale) sau alte organe, datorită efectelor adverse;
 • prezenţa paraziților în organism poate crește sensibilitatea la multe substanțe.

Polenul... la originea rinitei alergice sau „febra fânului”

Primăvara, alergenii responsabili de rinita și conjunctivită, numită și „febra fânului”, sunt în principal polenul arborilor și polenul plantelor erbacee.

Polenul este un element microscopic, produs de staminele florilor (organ masculin) pentru fertilizarea pistilurilor (organul feminin) și producerea în final, a fructului.

Pentru ca grăuntele de polen să fie unul alergenic, acesta trebuie să îndeplinească trei condiții:

 1. Să fie răspândit în mod natural de vânt și nu de insecte polenizatoare;
 2. Să fie de dimensiuni mici, să fie purtat ușor în aer și să vină în contact direct cu mucoasele nazale, oculare și/sau bronșice;
 3. Să conțină proteine specifice, pe suprafața sa, care pot declanșa o reacție imună în organism.

Acest fenomen alergenic poate fi exacerbat de poluarea atmosferică, prin modificarea structurii polenului (care devin mai alergeni) și/sau a creșterii sensibilității imunologice a mucoaselor.

Calendarul (aproximativ) al apariției unor tipuri de polen care constituie factori alergizanti, poate fi schematizat astfel:

 • Februarie - Aprilie: Arin, Castan, Mesteacăn, Plop, Frasin, Fag, Salcie, Salcâm, Pelin, Pătlagină;
 • Mai - Iunie: graminee (Ovăz, Secară, Grâu, Orz), Stejar, Castan, Mesteacăn, Soc, Tei;
 • Iulie - Septembrie: Urzică, Pătlagină, Tei, Stejar, Ovăz, Ambrozie.

Manifestările rinitei alergice și/sau conjunctivitei apar în momente diferite, în funcție de specia la care fiecare persoană alergică sau la care a dezvoltat sensibilizare. Aceasta variază și în funcție de zonele geografice, speciile de arbori sau erbacee fiind implantate diferit pe teritoriu. Vremea, în caz de ploaie, este un factor de ameliorare al simptomelor.

Calendarele de polenizare, specifice pe fiecare regiune, sunt disponibile gratuit pe internet, în special pe site-ul RNSA, cu aplicație pe telefon și posibilitate de alertă.


În cazul alergiei la polen, se recomandă:

 • Evitarea ieşirii în diminețile însorite sau în cazul în care este necesar, purtarea unei măşti de protecție pe nas şi gură;
 • A se evita îmbrăcămintea din materiale sintetice, care prin frecare produce un câmp electrostatic ce atrage alergenii;
 • Imediat după întoarcerea acasă se recomandă spălarea părului, a hainelor şi curăţirea pantofilor de exterior;
 • Geamurile locuinței se mențin închise pe toată perioada sensibilă, inclusiv noaptea;
 • Se recomandă folosirea aparatelor de purificare a aerului (unele au un filtru special pentru polen);
 • Animalele de companie se țin numai afară sau numai în interior, pentru a se diminua aducerea în locuință a alergenilor pe blană sau pe labe;
 • În perioadele cu simptome, trebuie evitat contactul cu substante iritante (soluții de curățat în casă, spray-uri pentru insecte, deodorante, fum de tigară, etc.).

  Nu se recomandă mutarea în altă zonă geografică în perioada alergenilor, deoarece o persoană cu predispoziție alergică poate deveni alergică la noi polenuri.


PREVENȚIE

Pentru prevenirea alergiilor este important să fie cunoscută substanţa alergizantă, evitându-se, pe cât este posibil, contactul cu aceasta, iar în cazul alimentelor şi medicamentelor care provoacă manifestări alergice, renunțarea completă la acestea.

Este importantă echilibrarea sistemului imunitar prin intermediul alimentației (consum de antioxidanți), odihnă și evitarea abuzurilor de orice fel.

Este de asemenea importantă, mai ales în cazul alergiilor cronice, deparazitarea periodică a organismului - paraziții sunt frecvent întâlniți şi sunt factori alergizanţi puternici.

Cu toate măsurile de prevenție, simptomele pot apărea într-o formă sau alta chiar și după prevenție, iar atunci este nevoie de intervenție medicamentoasă. Alergiile trebuie tratate de la primele semne, pentru a preveni agravarea sau cronicizarea lor,

Consultul medical este obligatoriu, iar persoanele aflate sub tratament medicamentos nu vor întrerupe tratamentul fără avizul medicului.

LA NIVEL RESPIRATOR

Multe dintre alergiile respiratorii sunt cauzate de polenu arborilor şi florilor şi se produc prin inhalarea granulelor de polen.

Cele mai comune manifestări sunt: secreții nazale apoase sau nas înfundat, strănuturi repetate, mâncărimi la nivelul nasului, ochilor, cerului gurii sau gâtului, uneori însoțite de senzație de usturime sau durere;

În timp, pot apărea oboseala, diminuarea mirosului, dureri de cap, simptome de sinuzită.

În formele severe apare senzatia de respirație dificilă, şuierătoare, până la apariţia unei forme de astm.

Alte tipuri de alergii respiratorii sunt produse la contactul cu păr de animal (pisică, câine) sau cu anumite substanţe chimice (cosmetice, substanțe de curățenie, etc.). Contactul direct cu planta/substanța alergizantă poate determina şi erupţii/alergii cutanate, numite dermatite de contact.

Depistarea alergiilor se face de către medicul specialist alergolog, prin analize de sânge cu detectarea anticorpilor specifici sau prin teste cutanate la cele mai cunoscute alergene (de obicei pe antebrat şi se urmăreşte reacţia locală).

Măsurile preventive sunt esențiale pentru ținerea sub control a alergiei.

PROTECȚIE ÎN ALERGII

O protecție eficientă în alergii, cu creşterea rezistenţei organismului şi ameliorarea simptomelor alergice (respiratorii, digestive sau cutanate) este realizată de preparatul fito-gemoterapic Alectra.

Alectra este un produs original, 100% natural, o combinatie de 2 extracte, unul gemoterapic si altul fitoterapic: • extractul gemoterapic din muguri de Coacăz negru, considerat a fi "cortizonul" natural al gemoterapiei fără efecte secundare şi extractul fitoterapic din rădăcină de Astragalus membranaceus, plantă folosită de peste 2000 de ani în medicina tradițională chineză, care creşte rezistenta organismului, susținând revenirea la normal a sistemelor fiziologice stresate (efect adaptogen), antialergic şi puternic antioxidat.

GEMOTERAPICE, FITOTERAPICE ȘI ULEIURI ESENȚIALE UTILE ÎN ALERGIILE RESPIRATORII

Extractul din muguri de Coacăz negru este primul gemoterapic care se administrează în orice tip de alergie, singur sau asociat cu alte gemoterapice. Prima administrare din zi trebuie sa fie dimineața, pentru a amplifica efectul antialergic al cortizolului secretat de organism.

Gemoterapicul din muguri de Coacăz negru poate fi înlocuit cu preparatul Alectra, care conține acest extract.

În manifestările alergice cu strănut, congestionarea nasului, cu mâncărime, scurgeri nazale cu lezarea mucoasei nazale, vă recomandăm:

 • Extract din muguri de Coacăz negru– dimineaţa şi la prânz
 • Extract din mlădițe de Măceș – la prânz
 • Extract din muguri de Mesteacăn pufos – după amiază
 • Extract din muguri de Călin – seara

Extractul din mlădițe de Măceş completează efectul Coacăzului cu acesta. negru, fiind recomandat de multe ori în asociere

Extractul din muguri de Mesteacăn pufos curăţă organismul de reziduuri/toxine de orice fel. Este indicat în alergii respiratorii, dar şi în cele generalizate, în combinatie cu alte preparate gemoterapice, a căror acţiune o amplifică.

Extractul din muguri de Călin este recomandat seara, pentru susţinerea respirației şi pentru efectul de liniştire.

Administrarea gemoterapicelor se face pe o perioadă de minim 4 săptămâni, pentru o refacere eficientă.

Flavin 7- Sirop concentrat de bioflavonoide, îmbinarea perfectă a 7 fructe roşii şi negre, cu efecte terapeutice recunoscute încă din vechime.

Principalele domenii de acţiune:

 • în scopul întăririi sistemului imunitar
 • reducerea stresului oxidativ

Utilizarea produselor din gama Flavin7 în situațiile:

 • Preventiv de către toţi membrii familiei, pentru creşterea calităţii vieţii
 • Pentru întărirea sistemului imunitar, în infecţii, alergii, gripe sezoniere, răceli, viroze;
 • Pentru întărirea organismului slăbit din cauza unei boli cronice, ca şi completare în cazul terapiilor tradiţionale;
 • La sportivi, pentru mărirea imunităţii, îmbunătăţirea condiţiei fizice, fără a avea efecte de dopaj;
 • Stil de viaţă stresant, factor ridicat de stres sau, în alte cazuri, de expunere la factori de mediu toxici, de asemenea în cazul fumătorilor;
 • În cazul vârstnicilor, pentru revigorarea organismului;

Uleiuri esențiale și alergii sezoniere

Aromaterapia ne oferă uleiuri esențiale cu proprietăți antialergice, antiinflamatorii și calmante. Folosindu-le, vedem uneori și de-a lungul anilor regresul terenului alergic.

Principalele uleiuri esențiale (UE) pentru alergii sezoniere:

 • UE Tarhon, Artemisia dracunculus: unul dintre cele mai puternice uleiuri esențiale antialergice și antispastice neuromusculare. În aplicare locală, acest ulei calmează durerile musculare, respiratorii și digestive. Este remediul prin excelență împotriva febrei fânului și, de asemenea, împotriva multor alergii.
 • UE Mușețel roman, Chamaemelum nobile: antiinflamator, antialergic, antispastic și calmant al sistemului nervos central
 • UE Muşeţel german sau Matricaria, Matricaria recutita : antiinflamator, antipruriginos și antialergic
 • UE Lavandă, Lavandula angustifolia: relaxant și antispastic. În sinergie cu alte uleiuri, ameliorează eficient alergiile legate de polen
 • UE lămâie: un ulei purificator, folosit pentru proprietățile sale antiseptice. Eficient în inhalare în amestec cu alte uleiuri esențiale dar și ca purificator de aer.
 • UE Eucalyptus radiata, Eucalyptus radiata: este foarte popular în aromaterapie pentru a lupta împotriva alergiilor și infecțiilor respiratorii din motive întemeiate, deoarece uleiul esențial de eucalipt radiata conține un ingredient activ cu expectorant, mucolitic. Are proprietăți inflamatorii, analgezice și imunostimulante.

Un studiul controlat randomizat actual a arătat că inhalarea unui amestec din următoarele uleiuri: Ravinsara, tămâie și lemn de santal a atenuat simptomele, a îmbunătățit calitatea vieții specifice bolii și a redus oboseala în rândul pacienților adulți cu rinită alergică. Această intervenție are, de asemenea, potențialul de îmbunătățire a calității somnului.

Studiul actual raportează că inhalarea uleiului de aromoterapie are un potențial de îmbunătățire a RA la adulții umani pe o anumită perioadă de timp. În plus, aceste rezultate au fost obținute într-un mediu mai puțin controlat, unde participanții și-au menținut stilul de viață normal, indicând valoarea practică a aromaterapiei.

Aceste descoperiri indică faptul că inhalarea uleiurilor poate fi folosită complementar sigur și eficient pentru reducerea simptomelor din rinita alergică și îmbunătățirea calității vieții în rândul pacienților.

Rezultatele optime se pot obține prin asocierea judicioasă a produselor exemplificate mai sus. De-a lungul timpului am sesizat o îmbunătățire evidentă a răspunsului în fața alergenilor atunci când pacientul a urmat o cură de desensibilizare înainte de instalarea alergiei. Tratamentul se poate începe și după debutul alergiei dar ne putem scuti de câteva zile de simptome dacă acționăm din timp.

Pentru personalizarea abordării îți stau la dispoziție și îți ofer posibilitatea de a alege în funcție de nevoile și caracteristicile tale (vârstă, sarcină, boli asociate)!

Bibliografie:

https://www.plantextrakt.ro/images/minighid/mini_ghid_alergii.pdf

https://vitacrystal.net/shop/gama-flavin-c-1/flavin7-specialized-500-ml-p-309.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808543/

Cred cu tărie că ne putem îmbunătăți calitatea vieții și a sănătății aducând în alimentația și îngrijirea noastră zilnică produse de calitate superioară, vii, făcute cu drag și atenție, astfel încât să se păstreze toată energia materiei prime.
Copyright © 2024 - Medicago S.R.L.
Made with
by edgeFlow design
storecartmagnifierchevron-downmenu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram